fbpx
Życie

Skwalen czy skwalan? Różnica, właściwości i zastosowanie

skwalen skwalan różnica właściwości

Czym właściwie różni się skwalen od skwalanu? I co to w ogóle za substancje? Jeśli tu trafiłaś, to pewnie coś już o nich słyszałaś. Prawdopodobnie wiesz już o sekretnej właściwości zatrzymywania wody w skórze, a jeśli nie – to właśnie się dowiedziałaś. Zarówno skwalen, jak i skwalan, to substancje mające podobne działanie do kwasu hialuronowego, który jest częstym składnikiem produktów nawilżających. Dzisiaj opowiem Ci o magicznej mocy, tych coraz częściej docenianych, składników kosmetyków (i nie tylko).

Czemu właściwie temat skwalenu i skwalanu

Dbam o siebie i moją skórę, używam nie tylko produktów typowo drogeryjnych, ale także tych bardziej zaawansowanych kosmetyków. Od dawna kocham The Ordinary i stosuję serum z retinolem, a gdy tylko nadchodzi jesień, sięgam po ten produkt. W tym roku testuję The Ordinary – Retinol 0,5% in Squalane. Nie używam kosmetyków w ciemno, nie biorę czego popadnie z półki i nie ufam przypadkowym poleceniom. Markę znam dobrze, serum z retinolem też, zaciekawiła mnie jednak forma nowego kosmetyku. To, że jest w skwalanie. A skoro zrobiłam dogłębny research, chcę się nim z Tobą podzielić.

The Ordinary – Retinol 0,5% in Squalane

Produkt ten, to serum z retinolem, które jest bezwodnym roztworem ze skwalanem, zawierającym 0,5% czysty retinol. Jego zadaniem jest zlikwidowanie drobnych zmarszczek i poprawienie napięcia oraz elastyczności skóry twarzy. Fajnie niweluje też przebarwienia powstałe w lecie. Jeśli nigdy nie stosowałaś retinolu, to zacznij od mniejszego stężenia lub emulsji z The Ordinary.

Czym jest skwalen?

Skwalen nie jest nowinką kosmetyczną, został odkryty w 1906 roku przez japońskich inżynierów, podczas badań rekinów. Okazało się, że ich wątroba jest bogatym źródłem skwalenu, dzięki czemu mogą żyć na dużych głębokościach, bez dostępu do promieni słonecznych i przy małej zawartości tlenu. Długo jednak trzeba było czekać na pogłębienie wiedzy w tym temacie. Został odnaleziony w strukturze ludzkiej skóry 60 lat później, a dopiero kolejne badania, pod koniec XX wieku, wykazały, że pełni funkcję detoksykującą oraz ochronną w kontekście promieniowania i utleniania.

Podsumowując – skwalen to lipid estrowy i składnik naszego organizmu. Znajduje się w skórze, dokładnie w warstwie lipidowej (tłuszczowej), a także w łoju, który wydzielany jest przez ludzki naskórek. Skwalen jest bezbarwny i bezwonny, nie ma też smaku. Naturalnie występuje w wątrobie rekina, a także produktach roślinnych – np. w oliwie z oliwek i trzcinie cukrowej. Skwalen możemy suplementować, przyjmując specjalne kapsułki (ok. 100 zł za 100 porcji).

Skwalen to naturalny składnik ochronnej warstwy skóry, a jego zawartość w sebum osoby młodej to około 10-15%. Niestety, po 25. roku życia ilość ta znacznie maleje, a około 50. roku życia, spada poniżej 5%. Podobnie jest w przypadku zwartości kwasu hialuronowego, kolagenu i elastyny w skórze. Dlatego tak ważna jest dobra pielęgnacja już przed 30tką!

Właściwości skwalenu

Skwalen ma właściwości regenerujące, odżywiające i antybakteryjne. Jest składnikiem skóry, ale wspomaga też pracę organów takich jak trzustka, czy wątroba. W uproszeniu – jego zadaniem jest wiązanie tlenu i przekazywanie go do komórek organizmu. Wzmacnia odporność, chroni przed chorobami i jest składnikiem, który może uchronić przed miażdżycą oraz pozwala zredukować ból menstruacyjny, a nawet skutki menopauzy. Ja dzisiaj jednak nie o tym, skupimy się na skórze. Dzięki niemu mamy dobre samopoczucie i piękny, młody wygląd skóry. Mimo tego, nie znajdziesz slwalenu w kosmetykach, a nawet jeśli, to zupełnie nie ma to sensu. Jest on niestety składnikiem nietrwałym i szybko ulega rozkładowi pod wpływem działania promieniowania UV i tlenu. Zdecydowanie lepiej postawić na skwalan, przez “a”.

Skwalan – co to jest?

W skrócie – skwalan to pochodna skwalenu, która powstała w skutek wysycenia wiązań. To ciecz bezbarwna i bezzapachowa, wykazująca dokładnie to samo działanie co skwalen. Jest jednak substancją nasyconą, która ma trwałe działanie i ani tlen, ani promienie UV, nie doprowadzają do jej rozpadu. Dzięki temu bez problemu może być stosowany do użytku zewnętrznego, na skórę twarzy, czy włosy. Zainteresowanie tą substancją jest ogromne, znajdziesz go zatem w wielu produktach kosmetycznych.

Właściwości skwalanu

Skwalan ma takie same właściwości jak skwalen, ponieważ jest jego uwodornioną formą, która jest zdecydowanie stabilniejsza. Substancje mają nieco inną budowę chemiczną, jednak są do siebie bardzo podobne. Najważniejszą jego cechą, która wykorzystywana jest w kosmetologii, to utrzymywanie wilgoci w skórze. Dzięki niemu możesz przeciwdziałać przesuszaniu się i pękaniu skóry, a także zniwelować szorstkość. Nie można także zapominać o właściwościach antybakteryjnych. To, co powinnaś zapamiętać, to fakt, że skwalan jest substancją wzmacniającą i odbudowującą barierę lipidową skóry, która świetnie ją nawilży.

Zapewnia skórze miękkość i elastyczność, chroni też przed namnażaniem się bakterii i grzybów. Posiada właściwości gojące, które pomocne są w mikro uszkodzeniach skóry i niewielkich stanach zapalnych. Jest antyoksydantem, który chroni skórę przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Zwiększa efektywność transportu składników aktywnych w głąb skóry – wnika w głębsze warstwy skóry, przez co jest dobrym nośnikiem składników aktywnych, które rozpuszczają się w tłuszczach. Skwalan to także substancja hypoalergiczna, a badania pokazują, że nawet maksymalne stężenie, nie jest przyczyną podrażnień. Jeśli masz cerę wrażliwą, która zazwyczaj nie toleruje olejów, z tą substancją możesz się jednak zaprzyjaźnić.

Kto powinien unikać kosmetyków ze skwalanem?

Skwalan to świetna substancja, która pomoże w pielęgnacji skóry suchej i normalnej. Polecany jest również kobietom dojrzałym, które marzą o przywróceniu blasku i nawilżenia. Niestety, osoby ze skórą tłustą, powinny go unikać lub stosować rzadko. Skwalen może (ale nie musi) powodować zapychanie się porów, a co za tym idzie – powstawanie zaskórników i zaostrzanie trądziku.

Zastosowanie skwalanu

Skwalan znajduje zastosowanie w kosmetyce, zarówno jako składnik gotowych produktów, jak i w czystej postaci. Możesz kupić go w buteleczce z dozownikiem, za którą zapłacisz oko 15 złotych (20 ml płynu). Ma konsystencję olejku, który możesz dolać do swojego ulubionego kremu lub zastosować bezpośrednio na skórę. Świetnie utrwala zapach, nałożony więc na skórę, przed użyciem perfum, wzmocni ich woń. Oczywiście znajdziesz go w wielu kremach, balsamach i tonikach, a także w formie serum np. z retinolem (o którym wspomniałam na początku).

Skwalany – link do Ceneo.

Można wykorzystywać go również w pielęgnacji włosów. Świetnie je nawilża i pomaga w walce z rozdwojonymi końcówkami. Będzie też idealnym wsparciem poparzonej słońcem skóry i warg spierzchniętych od mrozu. Co ciekawe, używany jest także do produkcji żeli intymnych, które poprawią komfort współżycia. Skwalan jest często wykorzystywanym lubrykantem, którego skład nie różni się od, naturalnie występującego w skórze, skwalenu.

1 komentarz

Leave a Response