fbpx

Kocham cytrynę i miód, imbir trochę mniej. Jeśli jest dodatkiem do herbaty to owszem, ale jedząc sushi pomijam ten składnik. Wracając do tematu – poniżej znajdziesz szybki przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny, który jest jednym z moich domowych sposobów na przeziębienie. Ale… ja uwielbiam go nawet nie będąc chora.

Uwielbiam jego smak! Do herbaty dodaję nie tylko sam syrop, wrzucam też plaster cytryny, wtedy jest idealna! Do brzegu – co będzie Ci potrzebne? Cytryna, świeży imbir, miód i oczywiście słoik ( koniecznie wyparzony i ze sprawną zakrętką). Ostry nóż też się przyda 🙂


Składniki

1 cytryna
kawałek świeżego imbiru
ok 7-8 łyżek miodu
wyparzony słoik z zakrętką


Cytrynę umyj, a następnie wyparz wrzątkiem. Skórka musi być czysta, bo ląduje w słoiku, nie zdejmuj jej. Pokrój ją w plasterki, umyj także imbir – możesz go obrać, ale nie musisz. W jakiej formie go dodajemy? Jeśli nie przeszkadza Ci jego smak, to możesz zetrzeć go na tarce, wtedy małe kawałeczki będą pływały w syropie. Jeśli wolisz jednak mieć herbatę tylko z nutą imbiru, bez jego elementów, polecam plasterki.

Do słoika włóż kawałek cytryny, następnie imbir i łyżka miodu. Powtarzaj czynność do zapełnienia słoika. Następnie zakręć go i odstaw na 24h. Po upływie tego czasu będzie gotowy. Syrop przechowuj w lodówce, może tak stać kilka dni. Nie wiem ile dokładnie, bo u mnie zazwyczaj znika w trzy 🙂

Na zdrowie!

Leave a Response