Życie

Oponki z serem – sprawdzony przepis mojej babci!

oponki z serem przepis

Wspominając dzieciństwo, mamy przed oczami wiele obrazów, zapachów i smaków. Moje pachnie smażonymi plackami i oponkami serowymi babci – było dużo glutenu, cukru pudru i dużo uśmiechów! Mój dom też pachnie oponkami, a zerkając na twarze moich dziewczynek czuję przyjemne ukłucie w sercu. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na oponki z serem babci Zosi.

Przepis na oponki z serem

Pyszne, puszyste i chrupiące oponki z twarogiem to nie tylko jedno z moich dziecięcych wspomnień, ale i ukochany deser mojej rodziny. Dziewczynki najbardziej lubią malutkie środki, które wycinam formując oponki. Słodkie kuleczki, oprószone cukrem pudrem znikają z talerza najszybciej!

Przepis na serowe oponki jest bardzo prosty i szybki. Większość składników masz pewnie pod ręką, musisz pamiętać jednak o twarogu i śmietanie. To jednocześnie fajny pomysł na biały ser, któremu kończy się data ważności, gdy amatorów na kanapkę brak. Takie zero waste, które pokochają domownicy, my oponki z twarogiem robimy jednak nie tylko w ramach czyszczenia lodówki. Przejdźmy jednak do meritum…

Składniki na oponki

Czego potrzebujesz, żeby przystąpić do działania? Poniżej znajdziesz listę składników na oponki z twarogiem.

  • ok. 500 g twarogu (tłustego lub chudego, ale najlepiej grubszego, żeby czuć kawałki białego sera w środku)
  • 600 g mąki pszennej
  • 80-100 g cukru (najlepiej drobnego, dedykowanego wypiekom);
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (może być proszek do pieczenia, ale smaczniejsze wyjdą na sodzie)
  • 250 ml śmietany (12 lub 18%)
  • 3 duże lub 4 mniejsze żółtka
  • 2 łyżeczki octu
oponki serowe przepis babci
Oponki z serem

Jak zrobić oponki z serem?

  1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sodę oczyszczoną i cukier.
  2. Rozkrusz w palcach twaróg lub przeciśnij go przez praskę (ja wolę taki kruszony, jak u babci!) i wrzuć do miski. Dodaj też 3 lub 4 żółtka i śmietanę, a następnie połącz wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Ostatnim etapem jest dodanie octu i ponowne zagniecenie.
  3. Teraz możesz przejść do rozwałkowania ciasta i wycięcia z niego charakterystycznych oponek. Nie martw się, że ciasto jest lepiące – ma mieć taką konsystencję. Jeśli dodasz za dużo mąki, oponki będą twarde i niesmaczne. Stolnicę podsyp lekko mąką, wyłóż ciasto i ponownie oprósz je mąką. Rozwałkuj ciasto tak, by miało ok 1,5 cm grubości, a następnie wytnij dużą szklanką koła, a małym kieliszkiem środki.
  4. Wycięte oponki serowe wkładaj delikatnie na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor. Uważaj, żeby się nie spaliły.

Oponki z serem – kilka wskazówek

Jako wytrawny smakosz oponek babci, mam też dla Ciebie kilka sprawdzonych wskazówek.

  1. Klejące ciasto najlepiej przekładać na stolnicę lub blat za pomocą łyżki – będzie wygodniej i czyściej.
  2. Oponki serowe smaż w naczyniu, które będzie nieco głębsze – np. w dużym rondlu lub na głębokiej patelni.
  3. Wlej kieliszek spirytusu do zimnego oleju, zanim zaczniesz go podgrzewać. Dzięki temu oponki z serem nie będą chłonąć (lub jak mówi moja babcia “wciągać”) oleju.
  4. Oponki smażone w głębokim tłuszczu najlepiej wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Dzięki temu resztki oleju zostaną na papierze, a oponki będą smaczniejsze.
  5. Poczekaj chwilę przed oprószeniem oponek cukrem pudrem, ale pamiętaj, że nie mogą być całkiem zimne. Możesz zrobić to za pomocą sitka, wtedy cukier puder będzie wyglądał estetycznie i apetycznie. Amatorzy białej posypki mogą wsypać do torebki trochę cukru pudru, a następnie zamknąć w niej oponki i mocno potrząsnąć. Tak zawsze robi moja mama – każdy kęs jest wtedy tak samo słodki!
  6. Z białek, które zostaną po dodaniu do ciasta samych żółtek możesz zrobić kokosanki lub… pyszne i puszyste bezy! (tu znajdziesz przepis na bezy)

Oponki z twarogiem nie są daniem dietetycznym, ale ich smak jest totalnie wyjątkowy! Świetnie sprawdzą się jako przepis ostatkowy lub alternatywa w Tłusty Czwartek. Smacznego!

Leave a Response