fbpx

Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie – mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni.

Pesto z makaronem lub na kanapki

Do czego właściwie to pesto można dodać? Ja podaję je zazwyczaj na dwa sposoby: pesto z makaronem lub na kanapki. Pierwsza opcja to pomysł na szybki i zdrowy obiad, druga to genialny dodatek do kanapek. Świeży, chrupiący chleb, kozi ser lub mozzarella, dojrzały pomidor i domowe, zielone pesto – to połączenie, które mogłabym jeść codziennie! Najbardziej lubię, gdy sos wyjmuję prosto z lodówki, gdy jest chłodny. Pewnie dlatego,że nie przepadam za ciepłą oliwą.

Jak zrobić pesto?

Jaki jest przepis na idealne bazyliowe pesto? W internecie znajdziecie wiele pomysłów – mniej lub bardziej tradycyjnych, ja pokażę Ci mój sposób. Nie wiem, czemu tak długo jadłam je tylko w restauracjach. Może po prostu dlatego, że gotowe pesto ze sklepu, zupełnie mi nie smakuje. Tak jak wspomniałam na początku – potrzebujesz tylko kilka składników, blender i kilka minut wolnego czasu.

Wrzucasz wszystkie składniki do blendera i rozdrabniasz je do momentu, aż konsystencja będzie Ci odpowiadała. Ja wolę, gdy sos jest rzadszy. Następnie przekładasz do słoiczka i wkładasz na pewien czas do lodówki, do schłodzenia. Domowe pesto możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, nie musisz, ale możesz. Ja zjadam je w 2 dni 🙂

Składniki na pesto

Poniżej znajdziesz listę składników, które dodaję ja w mojej wersji pesto. U mnie nie znajdziesz parmezanu, który jest podstawą tradycyjnej receptury. Wolę wersję mniej kaloryczną, świeższą i lżejszą. Może zdziwić Cię ocet balsamiczny, ale muszę przyznać się do tego, że jestem od niego uzależniona! Jeśli ten składnik zupełnie nie pasuje do Twoich kubków smakowych, możesz dodać trochę soku z cytryny.


doniczka świeżej bazylii (ja dodaję same liście, ale jeśli nie przeszkadzają Ci twardsze elementy, możesz dodać z łodygami, ale koniecznie bez doniczki 🙂 )

50 g orzeszków pinii

około 100 ml oliwy (w zależności od tego, czy pesto ma być gęstsze czy rzadsze)

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku


blender-pesto-magdapiszepl
orzeszki-pini-pesto-magdapiszepl

Leave a Response