Życie

Babka ziemniaczana – przepis prosto z Podlasia

Babka Ziemniaczana, przepis z podlasiaBabka ziemniaczana - przepis prosto z Podlasia

Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. Ziemniaki są u nas popularnym składnikiem wielu potraw. Ale babka ziemniaczana to u nas produkt flagowy i każda matka, z pokolenia mojej mamy i babci, robiła ją w swoim domu. Nazywa się ją też czasami kartoflakiem. Jest trochę roboty z tą babką, dlatego zazwyczaj robiło się ją na kilka dni, albo przynajmniej o tyle więcej, żeby móc odsmażyć wieczorem lub na kolejny obiad. Ale nie – nie zrażaj się ilością pracy! Może trwa to trochę długo, ale nie są to wymagające czynności, no i większość czasu to oczekiwanie na upieczenie.

Pochodzenie babki ziemniaczanej

Danie to popularne jest głównie we wschodniej ścianie Polski, ale z niej nie pochodzi. Przywędrowała w te rejony z Białorusi i to właśnie w tym kraju jest niejako przysmakiem narodowym. Babka ziemniaczana gości też na Suwalszczyźnie, jednak to Podlasie stoi kartoflakiem. To właśnie w podlaskiej miejscowości – Supraśl, organizowane są coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Uczestnicy tego przedsięwzięcia zachwycają zgromadzonych gości, a także jurorów, przepysznymi wyrobami. W ich składzie można wtedy znaleźć nie tylko klasyczne dodatki, takie jak boczek i cebula, ale także grzyby, owoce, czy wędliny (np. kindziuk).

Babkę ziemniaczaną kochają mieszkańcy Podlasia, ale także restauratorzy i najlepsi szefowie kuchni. To danie niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem. A żeby nie była sucha, tylko lekko lepiąca i kremowa – zaparzam ją gorącym mlekiem, jak to robię? Instrukcję znajdziesz poniżej. Najpierw zajmijmy się jednak składnikami.

Sprawdź też, jak wygląda WIGILIA NA PODLASIU

Składniki na babkę ziemniaczaną

(porcja na 4osobową rodzinę z dokładkami)

2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)

2 średnie cebule

250 g boczku (surowy lub wędzony)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

2 jajka

1 szklanka gorącego mleka

majeranek

sól, pieprz

Jak zrobić babkę ziemniaczaną

Krok 1: Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj ( ja preferuję to drugie rozwiązanie,bo jest zdecydowanie szybsze).

Krok 2: Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku. Chodzi o to,żeby w masie nie było za dużo wody. Bierzesz drugą miskę, kładziesz na niej sitko i lekko odsączasz wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3.

Krok 3: Pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklij. Zagotuj także szklankę mleka.

Krok 4: Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.

Krok 5: Poczekaj, aż lekko przestygnie, dodaj olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (dużo majeranku – ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.

Krok 6: Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.

Sprawdź też przepis na tradycyjne, podlaskie kartacze >>>

23 komentarze

  1. Babka ziemniaczana kojarzy mi się z latami dzieciństwa i beztroski. Często przyrządzała nam ją babcia i zawsze wszystkim bardzo smakowała. Nie próbowałam przygotować takiej babki sama. Kiedyś nie miałam czasu na gotowanie, a później zapomniałam o tym pomyślę. Przyrządzę jutro według przepisu i mam nadzieję, że zasmakuje mojej rodzinie 🙂

    1. Ta babka jest Super. Tak dobrej jeszcze nie jadłam . Od kiedy spróbował syn to jak przyjeżdża , daje znać wcześniej żeby zrobić babkę ale X2 jedną żeby zjeść drugą zabrać ze sobą bo żona nie umie

  2. Trzeci raz w życiu robiłam babkę ziemniaczaną, ale pierwszy raz z tego przepisu – babka wyszła obłędna! Chrupiąca skórka i wilgotny, kremowy środek, tak jak obiecała autorka we wstępie. Pyszna!

    1. Przyznam, że nigdy nie próbowałam. Gorące mleko parzy surowe ziemniaki i sprawia, że konsystencja jest bardziej kremowa. Łagodzi też lekko ich smak. Napój migdałowy może być ciekawą alternatywą 🙂

  3. Jejku – jak ja kocham Podlasie!
    Chyba się tam przeprowadzę. Te smaki uzależniają – naprawdę.

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  4. Po raz pierwszy w życiu byłam na Podlasiu w Supraslu. I po raz pierwszy w życiu jadlam babke ziemniaczana w Hotelu “KNIEJA” gdzie ugoszczono mnie po krolewsku, m.in. także babką ziemniaczaną. Szefowa kuchni przygotowywala bardzo pyszne posiłki, az sie chciao jesc , takie były smaczne i pieknie podane przez kelnera Pana Bartka, Podano nam równiez kartacze , ktore tez sa specjalnoscia Podlasia. Rowniez były wspaniale , przepyszne.

    1. Jakiej wielkości blachy użyć do podanych składników. Cudowny przepis. Najwazniejsze,że bez mąki pszennej. I to mleko❤️

      1. Wybór blachy w dużej mierze zależy od tego czy wolisz wyższą, czy niższą babkę. Ja zazwyczaj piekę w naczyniu żaroodpornym, które jest nieco mniejsze niż standardowa blacha lub w dłuższej keksówce 🙂

        1. Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro na urodziny córki jak znalazł 😊 Chciałam wydębić przepis od mamy ale ona zawsze robi “na oko”😅 pozdrowienia z Podlasia👋

          1. U mnie też zawsze robiło się na oko, ale w końcu postanowiłam jakoś ujednolicić ten przepis 🙂 Wszystkiego, co najlepsze dla grudniowej córki (moja ma urodziny w poniedziałek) i mam nadzieję, że babka wyjdzie smaczna 🙂

  5. Podlasie to moje klimaty. Mam rodzinę w okolicach Sokołowa Podlaskiego. Zupełnie przypadkiem weszłam na Pani bloga i mam ochotę upiec taką babkę, ale z połowy składników bo dla dwóch osób. Chciałabym dowiedzieć się jak długo ją wtedy piec i czy można też grzałki góra dół? Czy tylko termoobieg ?

    1. Tak – zdecydowanie można piec góra-dół, takie ustawienie jest nawet wskazane 🙂 Ja z przyzwyczajenia włączam zawsze termoobieg. Ciężko mi określić, jak długo piec, bo zawsze robię z dużej porcji. Najlepiej sprawdzić po godzinie w piekarniku, czy skórka jest już przypieczona lub dziubnąć widelcem, żeby sprawdzić stan w środku 🙂

    1. Przy babce zawsze trę na taką papkę 🙂 W przypadku placków ziemniaczanych trę trochę tak, a trochę tak – żeby bardziej chrupało 🙂

Leave a Response