Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. Ziemniaki są u nas popularnym składnikiem wielu potraw. Ale babka ziemniaczana to u nas produkt flagowy i każda matka, z pokolenia mojej mamy i babci, robiła ją w swoim domu. Nazywa się ją też czasami kartoflakiem. Jest trochę roboty z tą babką, dlatego zazwyczaj robiło się ją na kilka dni, albo przynajmniej o tyle więcej, żeby móc odsmażyć wieczorem lub na kolejny obiad. Ale nie – nie zrażaj się ilością pracy! Może trwa to trochę długo, ale nie są to wymagające czynności, no i większość czasu to oczekiwanie na upieczenie.
Babka ziemniaczana z Podlasia
Pochodzenie babki ziemniaczanej
Danie to popularne jest głównie we wschodniej ścianie Polski, ale z niej nie pochodzi. Przywędrowała w te rejony z Białorusi i to właśnie w tym kraju jest niejako przysmakiem narodowym. Babka ziemniaczana gości też na Suwalszczyźnie, jednak to Podlasie stoi kartoflakiem. To właśnie w podlaskiej miejscowości – Supraśl, organizowane są coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Uczestnicy tego przedsięwzięcia zachwycają zgromadzonych gości, a także jurorów, przepysznymi wyrobami. W ich składzie można wtedy znaleźć nie tylko klasyczne dodatki, takie jak boczek i cebula, ale także grzyby, owoce, czy wędliny (np. kindziuk).
Babkę ziemniaczaną kochają mieszkańcy Podlasia, ale także restauratorzy i najlepsi szefowie kuchni. To danie niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem. A żeby nie była sucha, tylko lekko lepiąca i kremowa – zaparzam ją gorącym mlekiem, jak to robię? Instrukcję znajdziesz poniżej. Najpierw zajmijmy się jednak składnikami.
Sprawdź też, jak wygląda WIGILIA NA PODLASIU
Składniki na babkę ziemniaczaną
(porcja na 4osobową rodzinę z dokładkami)
2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
2 średnie cebule
250 g boczku (surowy lub wędzony)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 jajka
1 szklanka gorącego mleka
majeranek
sól, pieprz
Jak zrobić babkę ziemniaczaną
Krok 1: Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj ( ja preferuję to drugie rozwiązanie,bo jest zdecydowanie szybsze).
Krok 2: Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku. Chodzi o to,żeby w masie nie było za dużo wody. Bierzesz drugą miskę, kładziesz na niej sitko i lekko odsączasz wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3.
Krok 3: Pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklij. Zagotuj także szklankę mleka.
Krok 4: Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.
Krok 5: Poczekaj, aż lekko przestygnie, dodaj olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (dużo majeranku – ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.
Krok 6: Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.
Babka ziemniaczana kojarzy mi się z latami dzieciństwa i beztroski. Często przyrządzała nam ją babcia i zawsze wszystkim bardzo smakowała. Nie próbowałam przygotować takiej babki sama. Kiedyś nie miałam czasu na gotowanie, a później zapomniałam o tym pomyślę. Przyrządzę jutro według przepisu i mam nadzieję, że zasmakuje mojej rodzinie 🙂