Przepisy

oponki z serem przepis
Życie

Oponki z serem – sprawdzony przepis mojej babci!

Wspominając dzieciństwo, mamy przed oczami wiele obrazów, zapachów i smaków. Moje pachnie smażonymi plackami i oponkami serowymi babci - było dużo glutenu, cukru pudru i dużo uśmiechów! Mój dom też pachnie oponkami, a zerkając na twarze moich dziewczynek czuję przyjemne ukłucie w sercu. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na oponki z serem babci Zosi.
kartacze tradycyjny przepis
Życie

Kartacze – tradycyjny przepis

Jedną z typowych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie są kartacze. Ziemniaczane kluchy nadziane mięsem i ugotowane w osolonej wodzie. W każdym domu babcie i mamy mają swoją recepturę, którą modyfikują kolejne pokolenia. Jeśli masz ochotę na tradycyjne kartacze, zdradzę Ci recepturę na takie prawdziwe, pyszne kałduny!
przepis na żurek tradycyjny wielkanoc
Życie

Mój przepis na domowy, pyszny żurek

Żurek to pyszna i pożywna zupa, która kiedyś gościła często w polskich domach. Teraz najczęściej jemy ją na Wielkanoc lub zamawiamy w regionalnych lokalach, jako smak dzieciństwa. Jak w takim razie zrobić go w domu? Mam dla Ciebie przepis na pyszny żurek, który często gości na moim stole.
chleb na zakwasie przepis
Życie

Przepis na prosty chleb na zakwasie z mąki żytniej i pszennej

Pieczenie chleba na zakwasie wcale nie musi być tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wymaga to oczywiście nieco więcej zachodu niż zakup pieczywa w piekarni, ale nie jest zadaniem nieosiągalnym dla zwykłych ludzi. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na prosty chleb na zakwasie, który możesz upiec w domu, a który smakuje jak z piekarni.
chlebek bananowy przepis
Życie

Przejrzałe banany? Sprawdź przepis na chlebek bananowy i wykorzystaj skórkę (na 6 sposobów)!

Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych, którzy lubią prawie zielone banany i tych jedzących dojrzałe. Ja jestem zdecydowanie w pierwszej grupie! Nie tykam przejrzałych bananów w bardzo żółtej skórze, zwłaszcza, gdy pojawią się czarne kropki. Co w takim razie robię, gdy przesadzę z ilością bananów i stają się dla mnie niezjadliwe? Chlebek bananowy
dynia gatunki wladsciwosci przepisy
Życie

Dynia – rodzaje, właściwości, przechowywanie i przepis na zupę krem

Dynia powoli wraca do łask. I nie chodzi mi wyłącznie o dekorowanie nią podwórka, czy wycinanie na Halloween. Dynia coraz częściej gości na polskich stołach. Bardzo długo kojarzyła się wyłącznie z amerykańskim świętem, teraz różne jej gatunki możemy spotkać w sklepach, na bazarkach, a także na, popularnych ostatnio, farmach dyń. Jakie gatunki są najpopularniejsze i najsmaczniejsze, dlaczego warto jeść dynie, jak je wykorzystać w kuchni i jak długo można je przechowywać? Sprawdź, czemu warto sięgnąć po dynię.
herbata zimowa z imbirem i cytryną
Życie

Rozgrzewająca zimowa herbata z imbirem i miętą (moim magicznym składnikiem)

Uwielbiam zimową herbatę i zupełnie nie wiem, czemu nosi akurat taką nazwę. Ja piję ją praktycznie cały rok, oprócz lata. Zmieniam lekko składniki i dopasowuję do nastroju. Dzisiaj, pokażę Ci mój ulubiony przepis, na pyszną i rozgrzewającą zimową herbatę. Taką z cytryną, domowym syropem, goździkami, cynamonem i jeszcze mnóstwem innych składników, a także z jednym magicznym. Sekret na ten ostatni zdradziła mi moja dobra przyjaciółka i od tamtej pory zawsze dodaję ten element do zimowej herbaty.
cebularze lubelskie
Życie

Cebularze – przepis na lubelski rarytas

Nie wiem, czy znasz lubelskie cebularze, ale jeśli lubisz ciasto drożdżowe, to powinnaś ich spróbować! Te pyszne placki są wizytówką lubelskiej kuchni. Można je kupić także w innych regionach Polski, ale te w większości piekarni, nie smakują tak dobrze, jak te domowe. Na czym polega fenomen płaskich bułek z cebulą? To receptura przedwojennej kuchni żydowskiej.
Pączki z serkiem homogenizowanym
Życie

Pączki z serkiem homogenizowanym – mój przepis

Jedyne pączki, których produkcji się podejmuję, to te z serkiem homogenizowanym. Przepis jest prosty, szybko się je przygotowuje i smakują totalnie obłędnie dzięki dwóm trikom, ale o tym później. Najpierw przejdźmy do składników ( porcja - pełny talerz, 4 osoby najedzą się pod kokardę).
Babka Ziemniaczana, przepis z podlasia
Życie

Babka ziemniaczana – przepis prosto z Podlasia

Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. U nas to produkt flagowy i każda matka z pokolenia mojej mamy i babci robiła ją w swoim domu. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem.
Przepis na zielone pesto
Życie

Jak zrobić pesto – mój przepis (i mnóstwo zdjęć)

Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie - mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni.