Przepisy

oponki z serem przepis
Życie

Oponki z serem – sprawdzony przepis mojej babci!

Wspominając dzieciństwo, mamy przed oczami wiele obrazów, zapachów i smaków. Moje pachnie smażonymi plackami i oponkami serowymi babci - było dużo glutenu, cukru pudru i dużo uśmiechów! Mój dom też pachnie oponkami, a zerkając na twarze moich dziewczynek czuję przyjemne ukłucie w sercu. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na oponki z serem babci Zosi.
kartacze tradycyjny przepis
Życie

Kartacze – tradycyjny przepis

Jedną z typowych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie są kartacze. Ziemniaczane kluchy nadziane mięsem i ugotowane w osolonej wodzie. W każdym domu babcie i mamy mają swoją recepturę, którą modyfikują kolejne pokolenia. Jeśli masz ochotę na tradycyjne kartacze, zdradzę Ci recepturę na takie prawdziwe, pyszne kałduny!
ile gotować jajka na miękko na twardo w koszulkach sos holenderski
Życie

Ile gotować jajka na miękko, twardo i w koszulce?

Gotowanie jajek to teoretycznie bardzo prosta sprawa - potrzebujesz wrzątku, jajek i trochę czasu. Ale to właśnie o niego się tutaj rozchodzi! Ile właściwie gotować jajka, by były na miękko lub twardo? A co z tymi w koszulkach?
przepis na żurek tradycyjny wielkanoc
Życie

Mój przepis na domowy, pyszny żurek

Żurek to pyszna i pożywna zupa, która kiedyś gościła często w polskich domach. Teraz najczęściej jemy ją na Wielkanoc lub zamawiamy w regionalnych lokalach, jako smak dzieciństwa. Jak w takim razie zrobić go w domu? Mam dla Ciebie przepis na pyszny żurek, który często gości na moim stole.
chleb na zakwasie przepis
Życie

Przepis na prosty chleb na zakwasie z mąki żytniej i pszennej

Pieczenie chleba na zakwasie wcale nie musi być tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wymaga to oczywiście nieco więcej zachodu niż zakup pieczywa w piekarni, ale nie jest zadaniem nieosiągalnym dla zwykłych ludzi. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na prosty chleb na zakwasie, który możesz upiec w domu, a który smakuje jak z piekarni.
chlebek bananowy przepis
Życie

Przejrzałe banany? Sprawdź przepis na chlebek bananowy i wykorzystaj skórkę (na 6 sposobów)!

Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych, którzy lubią prawie zielone banany i tych jedzących dojrzałe. Ja jestem zdecydowanie w pierwszej grupie! Nie tykam przejrzałych bananów w bardzo żółtej skórze, zwłaszcza, gdy pojawią się czarne kropki. Co w takim razie robię, gdy przesadzę z ilością bananów i stają się dla mnie niezjadliwe? Chlebek bananowy
dynia gatunki wladsciwosci przepisy
Życie

Dynia – rodzaje, właściwości, przechowywanie i przepis na zupę krem

Dynia powoli wraca do łask. I nie chodzi mi wyłącznie o dekorowanie nią podwórka, czy wycinanie na Halloween. Dynia coraz częściej gości na polskich stołach. Bardzo długo kojarzyła się wyłącznie z amerykańskim świętem, teraz różne jej gatunki możemy spotkać w sklepach, na bazarkach, a także na, popularnych ostatnio, farmach dyń. Jakie gatunki są najpopularniejsze i najsmaczniejsze, dlaczego warto jeść dynie, jak je wykorzystać w kuchni i jak długo można je przechowywać? Sprawdź, czemu warto sięgnąć po dynię.
herbata zimowa z imbirem i cytryną
Życie

Rozgrzewająca zimowa herbata z imbirem i miętą (moim magicznym składnikiem)

Uwielbiam zimową herbatę i zupełnie nie wiem, czemu nosi akurat taką nazwę. Ja piję ją praktycznie cały rok, oprócz lata. Zmieniam lekko składniki i dopasowuję do nastroju. Dzisiaj, pokażę Ci mój ulubiony przepis, na pyszną i rozgrzewającą zimową herbatę. Taką z cytryną, domowym syropem, goździkami, cynamonem i jeszcze mnóstwem innych składników, a także z jednym magicznym. Sekret na ten ostatni zdradziła mi moja dobra przyjaciółka i od tamtej pory zawsze dodaję ten element do zimowej herbaty.
cebularze lubelskie
Życie

Cebularze – przepis na lubelski rarytas

Nie wiem, czy znasz lubelskie cebularze, ale jeśli lubisz ciasto drożdżowe, to powinnaś ich spróbować! Te pyszne placki są wizytówką lubelskiej kuchni. Można je kupić także w innych regionach Polski, ale te w większości piekarni, nie smakują tak dobrze, jak te domowe. Na czym polega fenomen płaskich bułek z cebulą? To receptura przedwojennej kuchni żydowskiej.
Pączki z serkiem homogenizowanym
Życie

Pączki z serkiem homogenizowanym – mój przepis

Jedyne pączki, których produkcji się podejmuję, to te z serkiem homogenizowanym. Przepis jest prosty, szybko się je przygotowuje i smakują totalnie obłędnie dzięki dwóm trikom, ale o tym później. Najpierw przejdźmy do składników ( porcja - pełny talerz, 4 osoby najedzą się pod kokardę).
Babka Ziemniaczana, przepis z podlasia
Życie

Babka ziemniaczana – przepis prosto z Podlasia

Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. U nas to produkt flagowy i każda matka z pokolenia mojej mamy i babci robiła ją w swoim domu. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem.
Przepis na zielone pesto
Życie

Jak zrobić pesto – mój przepis (i mnóstwo zdjęć)

Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie - mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni.