Masz ochotę na szybkie ciasto marchewkowe, które będzie smaczne, a zarazem wilgotne i puszyste? Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze wychodzi, a nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Możesz zrobić ciasto marchewkowe z kremem albo postawić na klasykę - decyzja należy do Ciebie.
Pomidorowa i sos pomidorowy to dwie obowiązkowe pozycje w menu dziecka. Nie twierdzę, że to podstawa u każdego malucha, ale generalizując (czego nie lubię i nieczęsto czynię) - większość woli pomidory od brukselki i szpinaku. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na sos pomidorowy, który uwielbiają moje dziewczyny, może sprawdzi się też w Twoim domu.
Wspominając dzieciństwo, mamy przed oczami wiele obrazów, zapachów i smaków. Moje pachnie smażonymi plackami i oponkami serowymi babci - było dużo glutenu, cukru pudru i dużo uśmiechów! Mój dom też pachnie oponkami, a zerkając na twarze moich dziewczynek czuję przyjemne ukłucie w sercu. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na oponki z serem babci Zosi.
Jedną z typowych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie są kartacze. Ziemniaczane kluchy nadziane mięsem i ugotowane w osolonej wodzie. W każdym domu babcie i mamy mają swoją recepturę, którą modyfikują kolejne pokolenia. Jeśli masz ochotę na tradycyjne kartacze, zdradzę Ci recepturę na takie prawdziwe, pyszne kałduny!
Nie wszystkie zapasy domowe są przemyślanie, nie całe jedzenie jesteśmy też w stanie dobrze wykorzystać. Nie wspominając już o marnowaniu jedzenia ze świąt! Jak w takim razie dobrze wykorzystać to, co mamy w domowych zapasach? Mam dla Ciebie kilka wskazówek!
Gotowanie jajek to teoretycznie bardzo prosta sprawa - potrzebujesz wrzątku, jajek i trochę czasu. Ale to właśnie o niego się tutaj rozchodzi! Ile właściwie gotować jajka, by były na miękko lub twardo? A co z tymi w koszulkach?
Żurek to pyszna i pożywna zupa, która kiedyś gościła często w polskich domach. Teraz najczęściej jemy ją na Wielkanoc lub zamawiamy w regionalnych lokalach, jako smak dzieciństwa. Jak w takim razie zrobić go w domu? Mam dla Ciebie przepis na pyszny żurek, który często gości na moim stole.
Pieczenie chleba na zakwasie wcale nie musi być tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wymaga to oczywiście nieco więcej zachodu niż zakup pieczywa w piekarni, ale nie jest zadaniem nieosiągalnym dla zwykłych ludzi. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na prosty chleb na zakwasie, który możesz upiec w domu, a który smakuje jak z piekarni.
Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych, którzy lubią prawie zielone banany i tych jedzących dojrzałe. Ja jestem zdecydowanie w pierwszej grupie! Nie tykam przejrzałych bananów w bardzo żółtej skórze, zwłaszcza, gdy pojawią się czarne kropki. Co w takim razie robię, gdy przesadzę z ilością bananów i stają się dla mnie niezjadliwe? Chlebek bananowy
Dynia powoli wraca do łask. I nie chodzi mi wyłącznie o dekorowanie nią podwórka, czy wycinanie na Halloween. Dynia coraz częściej gości na polskich stołach. Bardzo długo kojarzyła się wyłącznie z amerykańskim świętem, teraz różne jej gatunki możemy spotkać w sklepach, na bazarkach, a także na, popularnych ostatnio, farmach dyń. Jakie gatunki są najpopularniejsze i najsmaczniejsze, dlaczego warto jeść dynie, jak je wykorzystać w kuchni i jak długo można je przechowywać? Sprawdź, czemu warto sięgnąć po dynię.
Uwielbiam zimową herbatę i zupełnie nie wiem, czemu nosi akurat taką nazwę. Ja piję ją praktycznie cały rok, oprócz lata. Zmieniam lekko składniki i dopasowuję do nastroju. Dzisiaj, pokażę Ci mój ulubiony przepis, na pyszną i rozgrzewającą zimową herbatę. Taką z cytryną, domowym syropem, goździkami, cynamonem i jeszcze mnóstwem innych składników, a także z jednym magicznym. Sekret na ten ostatni zdradziła mi moja dobra przyjaciółka i od tamtej pory zawsze dodaję ten element do zimowej herbaty.
Nie wiem, czy znasz lubelskie cebularze, ale jeśli lubisz ciasto drożdżowe, to powinnaś ich spróbować! Te pyszne placki są wizytówką lubelskiej kuchni. Można je kupić także w innych regionach Polski, ale te w większości piekarni, nie smakują tak dobrze, jak te domowe. Na czym polega fenomen płaskich bułek z cebulą? To receptura przedwojennej kuchni żydowskiej.
Jedyne pączki, których produkcji się podejmuję, to te z serkiem homogenizowanym. Przepis jest prosty, szybko się je przygotowuje i smakują totalnie obłędnie dzięki dwóm trikom, ale o tym później. Najpierw przejdźmy do składników ( porcja - pełny talerz, 4 osoby najedzą się pod kokardę).
Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. U nas to produkt flagowy i każda matka z pokolenia mojej mamy i babci robiła ją w swoim domu. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem.
W poście znajdziesz szybki przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny, który jest jednym z moich domowych sposobów na przeziębienie. Ale... ja uwielbiam go nawet nie będąc chora. Uwielbiam jego smak! Do herbaty dodaję syrop i plaster cytryny.
Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie - mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni.