fbpx

Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. Pewnie w tym momencie znajdzie się kilka innych osób, które powiedzą,że babka jest od nich, a nie od nas. Ano możliwe, nie wykluczam. Wiem jednak, że u nas to produkt flagowy i każda matka z pokolenia mojej mamy i babci robiła ją w swoim domu. A narobić się trochę trzeba przy takiej babce, dlatego zazwyczaj robiło się ją na kilka dni, albo przynajmniej o tyle więcej, żeby móc odsmażyć wieczorem lub na kolejny obiad. Ale nie – nie zrażaj się pracą przy tej potrawie! Może trwa to trochę długo, ale nie są to wymagające czynności, no i większość czasu to oczekiwanie na upieczenie.

Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem. A żeby nie była sucha, tylko lekko lepiąca i kremowa – zaparzam ją gorącym mlekiem, jak to robię? Instrukcję znajdziesz poniżej. Najpierw zajmijmy się jednak składnikami.


Składniki

(porcja na 4osobową rodzinę z dokładkami)

2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)

2 średnie cebule

250 g boczku (surowy lub wędzony)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

2 jajka

1 szklanka gorącego mleka

majeranek

sól, pieprz


Krok 1: Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce lub wrzuć do maszyny i je przetrzyj ( ja preferuję to drugie rozwiązanie,bo jest zdecydowanie szybsze).

Krok 2: Ziemniaki porcjami lekko odsącz na sitku. Chodzi o to,żeby w masie nie było za dużo wody. Bierzesz drugą miskę, kładziesz na niej sitko i lekko odsączasz wodę. Pulpa do drugiej miski, ale nie wylewaj płynu, poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia. W tym czasie przejdź do kroku 3.

Krok 3: Pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulkę (także pokrojoną w kostkę) i zeszklij. Zagotuj także szklankę mleka.

Krok 4: Zlej powoli płyn z odsączania, a skrobię, która została na dnie dodaj do ziemniaków. Wszystko zalej gorącym mlekiem, przemieszaj i dorzuć zawartość patelni.

Krok 5: Poczekaj, aż lekko przestygnie, dodaj olej, sól i pieprz do smaku oraz majeranek (dużo majeranku – ok 1/3 standardowej paczki). Na końcu wrzuć jajka, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy.

Krok 6: Włóż babkę do piekarnika na 160 stopni na 45 min, następnie zwiększ temperaturę do 180 i znowu piecz 45 minut.

Leave a Response