fbpx

Kulinaria

W tym miejscu znajdziesz szybkie, proste i smaczne przepisy, które wykorzystuję w swojej kuchni. Zakładka Kulinaria to miejsce z kulinarnymi inspiracjami! Dowiesz się jakie restauracje i knajpy warto odwiedzić, a także zagłębisz się w świat dobrego jedzenia i kuchennego otoczenia.

Nie umiesz gotować i liczysz na sprawdzone przepisy? A może jesteś wirtuozem kuchni, ale szukasz inspiracji? Tu znajdziesz i przepisy, i inspiracje – Kulinaria to miejsce dla każdego, kto kocha dobre jedzenie!

restauracje bez dzieci
Kulinaria

Restauracje bez dzieci – jestem zdecydowanie za i mam na to 2 argumenty

Od pewnego czasu toczy się dyskusja na temat restauracji, do których wstępu nie mają dzieci. Restauracje bez dzieci - pierwsza myśl? Ale jak to, przecież to dyskryminacja! Druga? Fajnie byłoby zjeść obiad z mężem, w lokalu, bez dzieci. Bez tych cudzych tym bardziej. Moim zdaniem genialna opcja. Mimo tego,że mam dzieci, kocham je i uwielbiam spędzać z nimi czas, to czasami fajnie jest gdzieś wyjść i wiedzieć, że nie usłyszy się tam marudzenia, krzyków i płaczu.
Pączki z serkiem homogenizowanym
Kulinaria

Pączki z serkiem homogenizowanym – mój przepis

Jedyne pączki, których produkcji się podejmuję, to te z serkiem homogenizowanym. Przepis jest prosty, szybko się je przygotowuje i smakują totalnie obłędnie dzięki dwóm trikom, ale o tym później. Najpierw przejdźmy do składników ( porcja - pełny talerz, 4 osoby najedzą się pod kokardę).
Kulinaria

Babka ziemniaczana – przepis prosto z Podlasia

Pochodzę z Podlasia, tak jak ta tytułowa babka ziemniaczana. U nas to produkt flagowy i każda matka z pokolenia mojej mamy i babci robiła ją w swoim domu. Ja najbardziej lubię ją ze śmietaną na świeżo, albo odsmażaną na patelni, a potem polaną keczupem.
Owoce morza w Larc Varsovie
Kulinaria

Lubisz owoce morza? Koniecznie musisz odwiedzić L’Arc Varsovie

Uwielbiam owoce morza, mogłabym je jeść codziennie! Przygotowuję je w domu, namiętnie też odwiedzam lokale, których specjalnością są własnie owoce morza. L'Arc Varsovie to knajpa w sercu Starego Mokotowa. Moim zdaniem to jedno z najlepszych miejsc na warszawskiej mapie kulinarnej.
Przepis na zielone pesto
Kulinaria

Jak zrobić pesto – mój przepis (i mnóstwo zdjęć)

Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie - mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni.